Laga en droppande kran

En droppande kran i badrummet eller köket är inte bara irriterande, det kan dessutom bidra till vattenskador på inredning eller golv. Det är därför viktigt att en läckande kran åtgärdas så fort som möjligt. Orsaker bakom en läckande kran kan bland annat vara att rören eller själva kranen har kalkat igen, det kan även bero på att kranen är gammal och packningarna slitna.

Hur du går tillväga

Många kranar har idag utrustats med en patron eller en komplett insats, detta innebär att det är mycket enklare att bland annat byta ut innanmätet, till skillnad från innan när de flesta kranar installerades med en traditionell packning. När du öppnar upp kranen kan packningen i många fall vara ojämn, vilket är ännu en orsak till att kranen droppade.

Om du vill ge dig på att fixa din droppande kran själv ska du först tänka på att stänga av vattnet. För att lossa på kranen ska du skruva lös den skruv som håller kranen på plats. Därefter kan du lyfta bort kranen, i vissa fall krävs dock en skiftnyckel för att få av den. Ta bort den skyddskåpa du först kommer stöta på och byt därefter ut den gamla packningen. När du är klar monterar du tillbaka kranen. Om du ser att det är kalk som är boven i dramat kan du bekämpa detta med hjälp av ättikssprit eller vinäger.

Ta hjälp av en rörmokare

Om du inte känner dig tillräckligt skicklig när det kommer till att fixa saker i hemmet och vill att kranen ska hanteras av en professionell VVS-montör kan du kontakta din lokala rörmokarfirma – som TF-VVS. I dessa fall får du då reservdelar som du annars behövt inhandla själv på köpet. Dessutom får du ett par professionella ögon som kollar kranen, det kommer gå snabbare och vet du från början att jobbet blir gjort på ett riktigt och redigt sätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>